2009-03-19 14:20:12• hírek • Tóth Klarissz

Férfigyógyászat és ondóvizsgálat

A mai fiatal- és középgeneráció felpörgetett tempóban végez szinte mindent: nap mint nap lótnak-futnak, gyorsétteremben étkeznek, túlóráznak és egyre kevesebbet alszanak. Egyszóval időhiányban szenvednek, aminek egyenes következménye, hogy egészségünk megőrzésére is kevés időt fordítanak. Így hát cseppet sem meglepő, hogy a betegségek is jóval fiatalabb korban jelentkeznek.

A nők valamivel többet foglalkoznak testi és lelki egészségükkel, mint a férfiak. A nőgyógyászati vizsgálatok szükségességéről egyre többet olvashatunk, a férfivizsgálatok azonban csak akkor kerülnek reflektorfénybe, amikor már valóban komoly a baj. Pedig az urológiai és andrológiai vizsgálatokra érdemes némi időt szakítani. Nemcsak a gyereket vállaló férfiak kötelessége kideríteni azt, hogy milyen a nemzőképességük. A prevenció mindennél fontosabb.

Az andrológia vagyis a férfigyógyászat, az urológia testvérága, ami a férfiak nemi működésének zavaraival, azok gyógyításával, merevedési zavarokkal, a szexuális élet zavaraival valamint a férfimeddőséggel foglalkozó tudomány. Nézzük, miként zajlik egy általános andrológiai vizsgálat.

A vizsgálat a páciens kikérdezésével veszi kezdetét, melynek során a serdülőkorra, az önkielégítésre, esetleges szexuális betegségekre, heregyulladásra, az aktusok gyakoriságára, az orgazmuskészségre, a szexuális étvágyra vagyis a libidóra, a dohányzásra, az alkoholfogyasztásra, az életstílusra, a munkavégzésre, esetleges gyógyszerszedésre vonatkozó kérdésekre kell válaszolni.

A második szakaszban a nemi szervek vizsgálata következik. De megvizsgálják még a lágyékcsatorna állapotát valamint a here méreteit is. Amennyiben szükséges, végbélen át megtapintják a prosztatát vagy herebiopsziát végeznek, ami tulajdonképpen a here szövettani vizsgálatát jelenti. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a gyermektelen párok több mint 35%-ában, a gyermekáldás elmaradása miatt a férfi sterilitása okolható. Ezért egy ilyen vizsgálat alkalmával lényeges a férfi nemzőképességének megállapítása, aminek legfontosabb része az ondóvizsgálat.

Az ondóvizsgálat

Ez az eljárás, az andrológiai vizsgálaton belül zajlik, egy speciális laboratóriumi eljárás segítségével. A vizsgálat alapján lehet véleményt alkotni a férfi nemzőképességének mértékéről. Az ondó vizsgálatára öt napos szexuális absztinenciát követően kerülhet sor. Ez alatt a maszturbációt is mellőzni kell. A laboratóriumi vizsgálat során, az ondót önkielégítés útján nyerik, amit száraz és tiszta edénybe tárolnak. Az ondók vizsgálatát a magömlést követő 25 - 40 percben végzik, mivel ennél kevesebb idő alatt az ondó alvadása meggátolja annak objektív kivizsgálását, ennél jóval több idő eltelte után pedig csökkenni kezd a spermiumok mozgékonysága. Az ondó színét, szagát, jellegét, mennyiségét és PH-értékét makroszkópos vizsgálattal állapítják meg. Mindezeknek tudatában talán jóval több férfi veszi a bátorságot ahhoz, hogy a szükséges prevenciós vizsgálatokat elvégezze.

A nők valamivel többet foglalkoznak a testi és lelki egészségükkel, mint a férfiak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: